Ik word met enige regelmaat gebeld en gemaild door mensen die wat meer over QR-codes willen weten. Daarom heb ik maar eens wat vragen en antwoorden op een rijtje gezet.
QR staat voor Quick Response (snelle reactie).
In principe voor eeuwig. Dat wil zeggen, zolang de bron waar je QR-code naar verwijst bestaat. Dus, wanneer je verwijst naar een filmpje op YouTube, dan blijft je QR-code werken zolang het filmpje op YouTube beschikbaar is.
Dat wordt niet bijgehouden. Een QR-code verwijst letterlijk naar bepaalde inhoud. Je zou kunnen zeggen dat een webadres letterlijk wordt vertaald naar blokjes. Een QR-code scanner app vertaalt de blokjes weer terug naar een webadres.
De QR-code die je maakt is dus op zichzelf staand (stand-alone).
Dat heeft twee redenen.
- De hoeveelheid blokjes is afhankelijk van de hoeveelheid inhoud. Een korte URL kan met minder blokjes worden weergegeven dan een lange URL. Dus, hoe meer data, hoe meer blokjes.
- Het is ook afhankelijk van de foutmarge die in de QR-code gehanteerd wordt. Een QR-code met een kleine foutmarge heeft weinig blokjes. Een QR-code met een grote foutmarge heeft veel blokjes. De inhoud staat dan meerder keren in de QR-code waardoor die beter werkt. Een QR-code met veel blokjes kun je echter niet zo klein weergeven als een QR-code met weinig blokjes.
De QR-code generator op deze website hanteert een gemiddelde foutmarge.
Volgens de Taalunie schrijf je: QR-code. Dus met 2 hoofdletters en een verbindingsstreepje.
De QR-code is bedacht door het bedrijf Denso Wave in 1994. Een toeleverancier van Toyota. Toyota eiste namelijk van haar toeleveranciers dat onderdelen beter identificeerbaar zijn. Geruime tijd zijn QR-codes alleen in de autoindustrie gebruikt.
Je kunt een QR-code scannen met een smartphone of tablet. Er bestaan ook handscanners, maar die zijn voor professioneel gebruik. Bijvoorbeeld in de bibliotheek.
Voor het scannen van de code bestaan speciale QR-code-scanner apps.
Tegenwoordig snappen veel camera’s op smartphones ook dat wanneer je de camera op een QR-code richt, je er geen foto van wilt maken, maar dat je de QR-code wilt scannen.
In principe voor eeuwig. Dat wil zeggen, zolang de bron waar je QR-code naar verwijst bestaat. Dus, wanneer je verwijst naar een filmpje op YouTube, dan blijft je QR-code werken zolang het filmpje op YouTube beschikbaar is.
Ja, dat is een instelling van je QR-code scanner app.
Het is inderdaad handig als de app je dat niet steeds vraagt.
QR-codes kunnen verschillende acties uitvoeren. De QR-code-generator op deze website kan alleen een URL openen, of een tekst weergeven.
Geavanceerde QR-codes kunnen ook de volgende functies hebben:
URL: open een website (of YouTube-filmpje en zo).
tekst: geef een korte tekst weer (geen internet voor nodig).
e-mail: open een e-mail app en verstuur een e-mail naar een specifiek adres met een specifiek onderwerp en inhoud.
telefoon: opent de telefoon app en bel een specifiek nummer.
sms: opent de sms app en verstuurt een tekst naar een telefoonnummer.
vcard/mecard: bevat contact informatie die je direct kunt toevoegen aan je adresboek.
locatie: bevat coordinaten die worden weergegeven in Google maps.
agenda item: opent een nieuw agenda item met inhoud die je direct kunt opslaan in je agenda.
Wi-Fi: bevat Wi-Fi gebruikersnaam en wachtwoord. Wordt op een iphone alleen weergegeven en op een Android telefoon wordt er direct verbinding met het netwerk gemaakt.
Een dynamische QR-code verwijst niet direct naar de bron, maar naar een database die vervolgens weer doorwijst naar de bron. Dat betekent dat je in de database bijhoudt welke bronnen achter verschillende QR-codes worden gebruikt.
Het is wel meer werk en je moet een beetje snappen waar het over gaat, maar je voorkomt ‘dode QR-codes’.
Ik gebruik deze in het QR-code materiaal dat ik maak altijd. Al is het maar voor:
Doel bestaat niet (meer)
Testen
Content is niet mobiel vriendelijk
Het is onduidelijk waarom je de code moet scannen of er is geen incentive